7/20/2012

Тендер у мережі

Цього разу розповім про цікаву та маловідому пересічному читачу сферу державної діяльності - державні закупівлі, хоча саме закупівлі є чи не найбільшим шматком "бюджетного пирога". Останнім часом основний масив інформації який крутиться навколо держзакупівель знаходиться у мережі. До Вашої уваги кілька  необхідних сайтів для тих кого цікавить тема держзакупівель.

Офіційно...
Згідно Закону України "Про здійснення державних закупівель" інформація щодо оголошення проведення закупівель, протокол розкриття та інформацію про результати торгів повинні розміщуватись на офіційному веб-порталі уповноваженого органу, таким сайтом на цей час є веб-портал "Державні закупівлі":


Ефективно працювати на порталі можна після простої реєстрації користувача, підтвердження справжності електронної пошти портал не потребує. Після реєстрації у розділі "Проведення процедур закупівель" можна прослідкувати оголошення нових закупівель, переглянути умови участі в тендері, контактні дані замовників, а також є можливість завантажити у .doc форматі протоколи розкриття та визначення переможця торгів. Проте бувають і "промахи": не завжди вчасно і в неповному обсязі викладаються вищевказані документи, що не може не хвилювати учасників, адже в такій процедурі кожен пропущений день може вартувати програшу....

На контролі...
Другий за рейтингом корисності можна віднести сайт створений командою журналістів, програмістів та просто громадських активістів. Інтерактивний сайт "Закупівлі":



Спочатку непросто розібратись як ним користуватись, цифри бігають самі по собі, проте переглянувши коротеньке відео все стає зрозуміло....вибираємо замовника робіт, термін, отримувача бюджетних коштів і .... усі мільйони перед Вашими очима. Більше того натиснувши на переможця можна побачити усі виграні тендери за вказаний період з сумою угоди, предметом угоди, графіками, рейтингом..і це про будь-яке підприємство, що за останні два роки брало участь в закупівлях. Сайт корисний журналістам для проведення розслідувань. Оформлення і ідея сайту заслуговують найвищих оцінок. Це справжня прозорість...

Трохи шкандалю...
Щоб повністю бути обізнаним у "Тендерній кухні" вартує регулярно перечитувати новини що стосуються закупівель, при цьому незамінним буде сайт  "ГРИВНА. Державні закупівлі України" :

хоча на даному порталі інформація останнім часом досить застаріла і рідко оновлюється, як непогана альтернатива з об'єктивним вмістом інформації є спецтема на сайті "Української правди" - "Держзакупівлі"


Огляд підготував Роман Щудло

Немає коментарів: