7/31/2008

Особливості нарахування пені


Підготовлено: Роман Щудло


Нарахування пені

Вже другий місяць стикаюсь з такою проблемою — як правильно прописати в договорі умови відповідальності за невиконання договірних зобовязань. Найпростіший і найбільш поширеніший метод, який зустрічається практично в усіх договорах — це нарахування пені, при чому пені нараховують не тільки на невиконання грошових зобовязань але й на прострочку поставки, чи виконання яких-небудь послуг. З огляду на варто розібратись чи правильно вписані такі норми в договір, як правильно прописувати відповідальність сторін, як нарахувати пеню.

Шо таке пеня

Пеня - плата у вигляді процентів, нарахованих на суму податкового боргу (без урахування пені), що справляється з платника податків у зв'язку з несвоєчасним погашенням податкового зобов'язання.
ЗАКОН УКРАЇНИ Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами (ст.1.4) м.Київ, 21 грудня 2000 року N 2181-ІІІ
Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.
ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ (ст.549) м.Київ, 16 січня 2003 року N 435-ІV (Цивільний кодекс України набирає чинності з 1 січня 2004 року)
Пеня - плата у вигляді процентів, нарахованих на суму податкового боргу (без урахування пені), що справляється з платника податків у зв'язку з несвоєчасним погашенням податкового зобов'язання.
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ НАКАЗ Про затвердження Інструкції про порядок нарахування та погашення пені (Інструкція, п.2.4) N 77 від 01.03.2001 м.Київ
Пеня - плата у вигляді процентів, нарахованих на суму боргу (без урахування пені), що справляється з платника збору у зв'язку з несвоєчасним погашенням зобов'язання.
ПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА Про затвердження Інструкції про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України (Інструкція, п.11.1) N 16-6 від 19.10.2001
Пеня - форма покарання у вигляді грошового стягнення, що застосовується до сторони, яка затримала виконання прийнятого по договору страхування зобов'язання.
КОМІТЕТ У СПРАВАХ НАГЛЯДУ ЗА СТРАХОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПРАВИЛА добровільного страхування транспортних засобів /КАСКО/ (розд. ТЕРМІНИ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ У ПРАВИЛАХ) N 19-1 від 25.03.1997

Як бачимо пеня застосовується у різних правовідносинах між суб"єктами госп.відносин та держ.органів. І застосовується в кожному випадку порізному.

Розглянемо, все ж таки, випадки невиконання договірних зобовязань між ю.о. (де стороною держ.орган не виступає).
Отже стаття 549 ЦКУ визначає пеню як - неустойку, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання. Отже з відси можна зробити висновок шо пеня це неустойка що стягнується суто на ГРОШОВЕ зобовязання і причіпляти її до прострочення іншого виду зобовязання нетреба і не можна. Згідно статей 203, 217 така частина правочину може визнатись судом як недійсною.

Розмір пені

Закон України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань" вситановлює, що платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочку платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Разом з тим статею 2 визнаяає розмір пені, передбачений статтею 1 цього Закону, обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Облікова ставка нацбанку це - виражена у відсотках плата, що береться Національним банком України за рефінансування комерційних банків шляхом купівлі векселів до настання строку платежу з них і утримується з номінальної суми векселя. Облікова ставка є найнижчою серед ставок рефінансування і є орієнтиром ціни на гроші. Знайти її можна на сайті Національного банку України — http://www.bank.gov.ua/Statist/Procent/discount_rate.htm.

Як нарахувати пеню

Дуже просто:
Облікова ставка — зараз становить 7,5%річних, подвійна — 15%
отже за 1 день 15% ділимо на 365 днів — 0,041% за один день
тепер 0,041% множимо на суму боргу і ділимо на 100, те що вийшло множимо на кількість прострочених днів.


Особливості пені:

- якщо сторонами в договорі не передбачено пеня, вона стягненнюне підлягає;
- якщо в договорі не обумовлений строк погашення зобовязання, він має його виконати протягом 7 днів з моменту вимоги. Отже з цього моменту й нараховуватиметься пеня;
- пеня нараховується за заборгованість протягом небільше 6 місяців
позовна давність 1 рік з моменту виникнення заборгованості;


Приклади розрахунку пені тут.

4 коментарі:

Анонім сказав...

Я лише додам, що в інтернеті є он-лайн ресурс розрахунку пені, інфляційних та 3% річних, безкоштовний.Ось тут: http://finance-tools.victoria-outsourcing.com
Ця програма цікава тим, що пеню в ній можна розрахувати як виходячи з облікової ставки НБУ, так і з власного, встановленого в договорі. І ще - там можна рахувати найскладніші випадки, доступні функції обмеження розрахунку пені по строку давності, 6-місячного строку для нарахування. І це все виводиться в таблиці ексель або пдф. Досить зручно, рекомендую. І ще, там є презентація, як користуватись цією програмою.

Анонім сказав...

Все просто і зрозуміло! З посиланням на нормативні акти!
Дуже дякую!

Анонім сказав...

Добрий вечір.
У мене ось яка ситуація. Орендар прострочив сплату оренди і вішкодування комунальних витрат. Сума оренди зазначена у договорі - без ПДВ. "Нарахування ПДВ на суму оренди здійснюється згідно чинного законодавства". Відшкодування комунальних витрат передбачено окремим пунктом договору. І в договорі вказано, що за несвоєчасну сплату орендної плати та комунальних витрат нараховується пеня.
Так ось що саме мене цікавить - базою для розрахунку пені є сума оренди і комунальних послуг з ПДВ чи без!?

Анонім сказав...

ч.2 ст.785 ЦКУ - Якщо наймач не виконує обов'язку щодо повернення речі, наймодавець має право вимагати від наймача сплати неустойки у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення.

Цивільний Кодекс визначив, що неустойка може нараховуватись і на інші не виконані зобов'язання.