10/19/2010

Податковий кодекс: дев'ять норм про штрафи і позапланові перевірки

Експерти проаналізували новий Податковий кодекс і назвали 9 норм, на які потрібно звернути увагу платнику податків, щоб податкова не звалилася як сніг на голову з перевіркою і не заарештувала активи

1. Податкові органи отримують право на контрольні перевірки без попередження.

Ця норма залишилася в останній версії кодексу, що пройшла в першій читання в парламенті.


2. Підстави для позапланової або контрольної перевірки.
- Неправильно заповнена декларація. Платники податків втратили можливість подавати повторну декларацію поштою з урахуванням, що дата відправлення листа буде вважатися датою подання декларації. Тепер лист потрібно відправляти за 10 днів до терміну подання звітності, інакше документи прийматися не будуть. Порушили строки - чекайте гостей з контрольною перевіркою. Порушили строки - чекайте гостей з контрольною перевіркою.
- Декларація зі збитками. Податкова може прийти з перевіркою і тоді, коли підприємство подає 4 збиткові декларації поспіль.

У той же час, з кодексу виключили норму, яка дає підставу податкової перевіряти платника податків за заявою фінустанови.

3. Терміни подачі документів податкової. Платник податків зобов'язаний надати податковій документи, які вона потребуватиме протягом трьох днів з моменту підписання акту перевірки.

4. Повноваження податкової міліції .. Підприємці, які зазнали перевірки податкової, повинні не забувати про те, що податкова поліція не має права перевіряти документацію підприємства. Перевірку має здійснювати виключно податковий інспектор. У проекті кодексу поки є норма, яка дає право податківцям вилучати оригінали документів, що згодом ускладнює процедуру оскарження.

5. Посміхайтеся. Якщо податкова вже на порозі, платник податків не повинен перешкоджати перевірці. Недопуск перевіряючих на територію підприємства є підставою для накладення арешту на активи або банківський рахунок компанії. Недопуск перевіряючих на територію підприємства є підставою для накладення арешту на активи або банківський рахунок компанії.

6. Терміни оскарження змінилися. Але, якщо перевірка вже відбулася, а платник податків не згоден з висновками податкової, у нього є право на оскарження дій перевіряльників. Позитивною зміною, на думку експертів, є те, що в новій редакції кодексу прописана норма, яка продовжує терміни прийому заперечень з 3 до 5 днів.

7. Штрафні санкції змінилися. Штраф за неподання податкової звітності про суми доходів, нарахованих (виплачених) на користь платників податків, тепер має фіксований розмір: 510 грн. (Повторно протягом року 1 020 грн.), Замість 15% від суми доходу. Подача декларації з порушеннями обкладається штрафом у 85 грн. (Повторно -170 грн).

8. Введено податок на кожен бензиновий пістолет. Дана норма внесе сумбур в діяльність власників заправок. Тепер їм доведеться подавати звітність не за місцем головного офісу, а в районні податкові органи, розміщені за місцем розміщення заправки.

9. Знайдена заміна «спрощенку». Пільгова ставка 0% застосовується протягом періоду з 1 січня 2011 по 1 січня 2016 для платників податків, що відповідає одному з наступних критеріїв:

- Платники податків, створені після 1 січня 2011 року.

- Діючі платники податків, у яких протягом трьох послідовних попередніх років щорічний обсяг задекларованого доходу не перевищував 3 млн. грн. , І середньооблікова кількість працівників не перевищувала 20 осіб.

- Платники податків, зареєстровані платниками єдиного податку в період до набрання чинності Податкового кодексу і у яких обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній календарний рік становив до 1 млн. грн, а середньооблікова кількість працівників не перевищувала 50 чоловік.

Такі платники податків ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат з метою визначення об'єкта оподаткування відповідно до методики, затвердженої міністерством фінансів України.

Порушення цих критеріїв - привід для позапланової перевірки.

Нагадаємо, розгляд проекту Податкового кодексу в другому читанні у Верховній Раді заплановано на 4-е листопада.

У матеріалі використовувалися коментарі юристів Володимира Котенко та Ігоря Чуфарову з компанії «Ернст енд Янг», висловлені сьогодні на спільному бізнес-ланчі Ернст енд Янг та Європейської бізнес-асоціації.

Підготувала Ольга Дідух, focus.ua

Переклад з російської.

Немає коментарів: