11/28/2012

Новий порядок реєстрації прав

З 1 січня 2013 року державна реєстрація прав проводитиметься державними реєстраторами, а також нотаріусами.
Так, з наступного року для здійснення операції з купівлі-продажу квартири чи будинку особам необхідно буде звернутися виключно до нотаріуса. Він перевірить належність продавцю квартири на праві власності в реєстрі, який зараз веде БТІ; проведе державну реєстрацію прав продавця в «новому» Державному реєстрі прав; посвідчить договір купівлі-продажу відповідної квартири та на підставі нього проведе державну реєстрацію права власності на квартиру покупця. 

При цьому  за БТІ залишиться функція по техінвентаризації нерухомого майна, яке перед продажем буде не обов’язковим та залишається на розсуд сторін договору, тобто продавця та покупця.

Звертатися до Державної реєстраційної служби за проведенням державної реєстрації прав необхідно у наступних випадках:
·      законом передбачено проведення державної реєстрації прав з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно;
·      проведення державної реєстрації прав на підставі рішень органів влади, зокрема на підставі рішення суду, органів прокуратури, податкових органів, органів місцевого самоврядування;
·      проведення державної реєстрації прав, які виникли до 1 січня 2013 року та не були зареєстровані відповідно до законодавства, яке діяло на час їх виникнення.

Фактично реєстраційна служба безпосередньо реєструватиме права у випадку первинного набуття права власності (будівництво об’єкту, за рішенням суду, за рішенням органу виконавчої влади тощо), а нотаріус самостійно реєструватиме права у випадку купівлі продажу, дарування, обміну, у такому випадку звертатись у реєстраційну службу вже не потрібно.

Право власності та інші речові права на нерухоме майно реєструються в реєстраційній службі за місцезнаходженням такого майна. Обтяження речових прав на нерухоме майно реєструються в будь-якій реєстраційній службі.

У випадку державної реєстрації права власності на новостворену земельну ділянку особа, після державної реєстрації земельної ділянки в органах земельних ресурсів може подати документи до реєстраційної служби для проведенням державної реєстрації права власності самостійно або через державного кадастрового реєстратора, який проводив реєстрацію такої земельної ділянки.При поданні документів для проведення державної реєстрації права власності через державного кадастрового реєстратора, документи за результатом такої реєстрації отримувати у відповідного державного кадастрового реєстратора.

Як запевняє нас влада нова процедура державної реєстрації прав стає простішою та зручнішою для власників, користувачів нерухомого майна, проте аналізуючи законодавство можна сказати, що нововведення призведуть до подорожчання послуг з реєстрації прав власності як у держорганах так і в нотаріаті, а також суттєво ускладнить роботу нотаріусам. 


Немає коментарів: